Νηστίσιμος μουσακάς με Viofast
Ένα κατεξοχήν ελληνικό πιάτο με μία παραλλαγή. Με μελιτζάνες, μανιτάρια, Viofast τριμμένο και κρέμα πατάτας.
Ένα κατεξοχήν ελληνικό πιάτο με μία παραλλαγή. Με μελιτζάνες, μανιτάρια, Viofast τριμμένο και κρέμα πατάτας.

- 300 γρ. Viofast τριμμένο
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες κατά μήκος
- 500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 3 μεγάλα κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
- 5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Για την κρέμα πατάτας
- 200 γρ. Viofast τριμμένο
- 5 κούπες νερό
- 1 κούπα νιφάδες πατάτας για πουρέ
- 100 γρ. βούτυρο καρύδας
- αλάτι
- πιπέρι
- αλεσμένο μοσχοκάρυδο
- ελαιόλαδο
- Βάζουμε σε ένα ταψί (με την ακόλουθη σειρά) τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220⁰C μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.
- Μέχρι να γίνουν τα λαχανικά μας, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Έπειτα προσθέτουμε την τομάτα, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 15’.
- Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ετοιμάζουμε την κρέμα πατάτας που θα βάλουμε πάνω από το μουσακά μας.
- Ζεσταίνουμε το νερό και μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς τις νιφάδες πατάτας.
- Μόλις είναι έτοιμος ο πουρές, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το τριμμένο Viofast και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε μια στρώση από τις μελιτζάνες, μετά μια στρώση από τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με λίγο από το τριμμένο Viofast και προσθέτουμε από πάνω τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια.
- Επαναλαμβάνουμε με αυτή τη σειρά μέχρι να μας τελειώσουν τα υλικά.
- Απλώνουμε από πάνω την κρέμα πατάτας ομοιόμορφα και προσθέτουμε όσο Viofast μας έχει περισσέψει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C για 20-25’, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ ροδοκόκκινο χρώμα η κρέμα.